FORTELLERTEKNISKE VIRKEMIDLER

Denne uken har vi fått i oppgave å ta for oss en blogg, og beskrive de fortellertekniske virkemidlene som bloggeren benytter seg av i innleggene sine. Jeg har valgt å analysere bloggen til rådgiveren, forfatteren og foredragsholderen Thomas Moen, som selv skriver på sin blogg at han «lever av å snakke, utvikle og lære mennesker om sosiale medier. »

Thomas Moen

Det første jeg legger merker til når jeg leser Thomas Moens blogg er at innleggene hans er korte og konkrete. Han viser at han har en god evne til å presentere komplisert stoff på en forenklet og mer forståelig måte. Dette tror jeg har en svært positiv funksjon, fordi det skaper en følelse av «mestring» og forståelse hos leseren. Moen velger å fokusere på det essensielle – det han føler er mest relevant, i steden for å pøse på med mange ord og lange forklaringer, som i mange tilfeller kan føre til at leseren faller av lasset. Han holder på leserens interesse og skaper i tillegg større sannsynlighet for at innholdet vil bli husket. Språket blir enkelt og lettlest, ved at han bruker enkle ord og setninger. Bloggen er preget av et muntlig og personlig språk, ved at han blandt annet bruker «jeg» og «mine» svært hyppig i innleggene sine. Andre tekstfunksjoner han benytter seg av er fet tekst på ingressen, og store overskrifter. Fet tekst på ingressen fanger leserenes interesse og opplyser kort om hva innlegget i sin helhet vil omhandle.

Det kan også virke som at Thomas Moen fokuserer på, og ønsker at leserne skal kunne være aktivt deltakende på bloggen. Han avslutter hvert innlegg ved å stille spørsmål til bloggleserne. Han ønsker innspill og kommentarer på det kan skriver og åpner med dette muligheten for flerveiskommunikasjon. Leserene får en følelse av at de har en makt til å påvirke og være deltakende, istedenfor å bare være passive følgere (lesere) av en blogg.

Bruken av bilder er en av de viktigste fortellertekniske virkemidlene, og er også svært fremtredende på denne bloggen. Moen bruker bilder og youtubeklipp hyppig. Dette er med på å bygge opp under teksten og skape en sammenheng og større forståelse for teksten og helheten. Det å benytte seg av bilder i en tekst kan ha mange gode funksjoner. I Moens blogg har bildene en støttende effekt ved at de, som sagt, gjør at teksten blir mer forståelig og helhetlig. I tillegg bruker han ofte bilder med klare og sterke farger, som igjen fungerer som et blikkfang og forhindrer at leseren går lei av den grå teksten. Bildene og youtubeklippene skaper også en viss stemning, og setter leseren inn i en større kontekst. Thomas Moen linker også til andre blogger og fagartikler, som gir leseren valget og muligheten til å sette seg nøyere inn i stoffet og dermed også inn i en større kontekstforståelse.

Om jeg skal vurdere bruken av retoriske virkemidler i bloggen, vil jeg si at det er etos som er mest framtredende. Moen refererer og spiller på sin egen kunnskap og troverdighet, og ytrer egne synspunkter og standpunkt i innleggene. I en av sine seneste blogginnlegg skriver han for eksempel følgende:

«Jeg har veldig troen på gamification, og ser allerede i prosjektene hvor vi har eksperimentert med dette at det fungerer svært bra. Det kommer nok til å komme mange, også norske, eksempler på dette iløpet av de neste månedene.»

Som en helhet vil jeg si at bloggen til Thomas Moen er en «ren» og konkret blogg hvor han får frem sine ytringer og sin kunnskap på en interessant og ryddig måte, ved klok bruk av ulike fortellertekniske virkemidler. Har du noen formeninger og tanker rundt (u)viktigheten av bruken av fortellertekniske virkemidler? 

Bilde hentet fra google.no

 

1 tanke på “FORTELLERTEKNISKE VIRKEMIDLER

Legg igjen en kommentar